Pengikut

Mustika's Guest

Jumaat, 25 Disember 2009

CERITA UNTUK DIKONGSI BERSAMA





>>Cerita ini terlalu indah buat diriku...
>>Tidak tergambar dengan kata-kata betapa gembiranya aku dengan kehadiran si dia...
>>Ya Allah,aku bersyukur sangat kerana telah mengurniakan dia kepada aku....
>>Di kesempatan yang ada ini akan aku kongsi bersama korang semua..Aku harap korang ikuti ceritaku ini sehingga selesai...


>>Aku kenal dia sejak aku menjejakkan kaki di alam sekolah menengah di SMK Tun Sardon.
>>Aku tidak begitu mengenalinya walaupun pada masa itu, dia seorang pengawas sekolah.
>>Sehingga pada tahun 2008, aku kembali semula ke SMK Tun Sardon sebagai pelajar Tingkatan 6. Aku bertemu dengan si dia.
>>Dia adalah classmate aku. Duduk di bahagian belakang bersama teman baiknya.
>>Pada tahun 2009, aku dapat kelas 6 Atas 3.
>>Huh, nasib aku baik kerana sekelas ngan kawan baik aku, Aja.
>>Duduk di bahagian kiri kelas...
>>Di depan aku?? Si dia tu pulak.
>>1stly, aku memang geram gila ngan dia. Memekak je. Then, tak habis-habis nak mengusik aku & Aja.. Tahu la kitowg ni kecik jew...Jangan la buli.
>>P 1 day, dia usik-usik aku. Then, aku tersepak dia sampai tergelincir.
>>MasyaAllah,pe yg aku dah buat ni? tapi kelakar gila time tu.
>>Bukan sekali aku pernah sepak dia p berkali-kali..'
>>..hahahahahaha.....


>>Then korang nak tahu tak? Kitowng mula rapat dan saling berkenalan dalam bulan 3.
>>Mula rapat apabila dia nak minta aku cara-cara nak pikat kawan sekelas aku dari Form 1...Siapa? Tak yah la korang tahu.
>>Then, dia pun tolong aku kembali hidup. Bangkit dari alam fantasi yang menyakitkan.
>>Time tu memang aku masih mengharapkan BF lama aku kembali lagi kepada aku dan aku berjanji pada diri sendiri yang aku takkan ber"COUPLE" sebelum habis STPM melainkan BF lama aku yang kembali pada aku dalam masa tu.
>>Bongok gila aku time tu..Myb coz Mamat BF aku tu 1st BF aku kowt..
>>Si dia tetap bantu aku walaupun dia terpaksa bersusah payah nak bangkitkan semangat aku.
>>Kadang kala aku terfikir yang aku ni terlalu mengharapkan dia.Apa lah aku ni...
>>Dalam masa dia bantu aku, dia mula ada hati dengan aku. Dia cuba menarik perhatian aku untuk menerima dia dalam hidup aku.
>>P malangnya, aku terpaksa menolak permintaannya atas sebab perjanjian aku dengan diri aku.


>>Dalam masa yang sama juga, ada manusia yang tidak suka melihat keakraban kitowg..
>>Puas kitowg dikutuk,diumpat....
>>Pada suatu hari, si dia cubit aku dalam kelas, maka timbul lah isu dan kekecohan pada masa itu. Makin heboh lah cerita tu lagi apabila dia difitnah dengan some kes dengan adik aku sendiri.
>>Dia memang agak rapat dengan adik aku dan pada masa yang sama dia rapat ngan aku.
>>Ya Allah, pada masa tu aku rasa tak nak hidup lagi. Tak sanggup nak berdepan ngan segala masalah tu..
>>Hanya Allah saja yang tahu betapa sakitnya hati aku apabila dikutuk dan dikata oleh teman sekelas ku sendiri..
>>Maluya hanya Allah yang tahu.
>>Namun si dia tidak membiarkan aku untuk terus patah semangat kerana perkara itu.
>>Dia tidak putus-putus membimbing dan menasihati aku walaupun dia sering dipersalahkan sekiranya aku DOWN.
>>Mulut-mulut orang yang tidak bertanggungjawab sahaja yang suka menunding jari ke arahnya atas segala kegagalan atau kesilapan aku.
>>Di manakah letaknya keadilan pada masa itu.?
>>Aku amat bersimpati dengan dirinya.
>>Maafkan MUS ye syg...


>>Si dia juga lah yang tolong aku wat kerja kursus aku sebenarnya.hehehe...shhh!...
>>Kalau tidak kerana dia, entah jadi apa kerja kursus aku tu..hahahah....
>>Dia sanggup datang ke rumah aku untuk membantu aku menyiapkan semua tu tanpa meminta sebarang imbalan.Seharian dia di rumahku.
>>10 Julai 2009, dia cuba melamar aku menjadi girlfriend dia melalui sms tapi aku menolak.
>>Namun,dia tidak putus asa memujuk aku menerimanya.
>>Dia meyakinkan aku tentang kesilapan aku membuat perjanjian dengan diri sendiri.
>>Masing-masing merana.
>>Detik 16 Ogos 2009 hari ahad, jam 1307, si dia telah melamar aku sekali lagi tetapi secara face to face kali ni.Di studio seni di kala hujan lebat ptg tuh..hahaha.....Akhirnya aku terima...
>>Sejak hari itu, i'm not single anymore.
>>Aku cuba semai cintaku dan membuka pintu hatiku untuknya.


>>Sejak aku menjalinkan hubungan itu, kitowg melalui pelbagai cabaran,suka dan duka bersama.
>>Kitowg kerap bergaduh,gembira,sedih dan ketawa bersama.
>>Namun kitowg tetap menjadi bahan umpatan orang lain walaupun kitowg menjalinkan hubungan tersebut.
>>Aku sendiri tidak tahu dimana silap kitowg sampaikan ktowg dikutuk,dikata samapi gitu sekali.
>>Bukan aku tidak tahu pasal tu semua cuma aku tidak mahu tahu dan malas nak ambil tahu.Sedangkan aku sendiri tidak menyibuk dengan hal-hal mereka.lantaklah pe dyowg nak kata.Asalkan aku dan dia tetap bahagia bersama.hehehehe....
>>Kebahagiaan adalah hak milik setiap insan..huhuhu.....


>>Sekiranya aku hendak ceritakan, terlalu banyak suka duka yang aku lalui.
>>Dia lah yang sering menyenangkan parents aku atas kehadirannya ke rumah.
>>Keindahan akhlak dan budinya ku sanjung tinggi sehinggakan parents aku sendiri memuji sikapnya.tak pernah-pernah begitu dengan rakanku yang lain.Alhamdulillah kalau parents aku senang dengan kehadirannay di teratakku sekeluarga....
>>Dia jugalah yang menceriakan bulan puasa dan hari raya aku pada tahun tu..
>>Bawa aku bersamanya beraya di rumah kawan-kawan,meminta izin parents aku untuk membawaku bersama dan itu merupakan hadiah istimewa pada hari raya tersebut.
>>Pada ulag tahun kelahiranku yang ke-19, dialah orang pertama yang wish dan bagi hadiah tudung biru..Aku hargai semua tu..Terima kasih,sayang,...I love it so much....
>>Atas kesibukan dan urusan yang tidak dapat dielakkan di sekolah, aku agak kurang meluangkan masa untuk dirinya sehingga membuatkan dirinya terkilan dengan sikapku.
>>Bukan kali pertama dia menangis keranaku tetapi sudah berkali-kali.
>>Ya Allah, ape yang telah hamba-Mu lakukan?? Berilah aku petunjuk-Mu untuk memperbaiki semua ini,Ya Allah.Hatinya yang terluka perlu diubati,Ya Allah...
>>Kelihatannya, dia terlalu banyak menderita sejak bersama aku...Terlalu banyak yang dia korbankan untuk diriku.
>>Sering kali juga dia memperkecil-kecilkan dirinya di hadapanku...membandingkan dirinya dengan EX-BF ku...
>>Syg,andainya kau tahu, kisah cinta itu tidak seindah yang kau gambarkan.
>>Malah,dirimu lebih baik dan lebih segalanya darinya.Kau lah yang paling kacak,paling comel,paling manja,paling sweet,paling romantik dan paling sempurna di mataku..
>>Tiada yang kurang tapi kenapa kini kau seolah-olah masih memperkecilkan kebolehan dirimu,syg?
>>Aku? Apa usaha aku? Aku sendiri tidak tahu ape yang perlu aku lakukan agar dia kembali ceria..
>>Aku tidak sanggup mendengar tangisan dia lagi...Bantulah aku,Ya Allah..Apa yang harus aku lakukan.?


>>Si dialah pembawa sinar dalam hidupku,.
>>Ku harapkan di dia lah yang menjadi teman hidupkan nanti dan aku harap agar aku dapat membina keluarga bersamanya serta menghabiskan sepanjang hayatku dengannya.
>>Tiada yang lain lagi,aku harapkan jodoh kitowg berkekalan dan diperkuat dari hari ke hari.
>>Amin...


>>Terima kasih,sayang kerana hadir dalam hidupku.
>>Hanya kau sajalah yang bertakhta di hatiku kini.
>>Ku serahkan sepenuh hatiku hanya untuknya...
>>Keakraban kami bukan setakat ini sahaja, malah kawan-kawan,saudara maraku dan keluargaku juga tahu mengenainya..
>>Tetapi parents ku hanya tahu aku rapat dengan si dia sebagai kawan saja.
>>Maafkan ayang,sayang...Di kesempatan lain, akan ayang cuba sampaikan khabar ini kepada mereka.


>>Kalua korang semua nak tahu,dia lah manusia paling ceria,paling manja,paling sensitif,paling kuat membebel,pendek kata paling best la pada aku..
*pendek yang kata,aku tak kata pape,...huahahahah...=p
>>p tanpa bebelan dia,tanpa sensitif dia,tanya ketawa dia,hidup aku sunyi jew,...RINDU BEB!!! huhu....
>>Dia juga lah teman aku belajar,teman happy aku,teman sedih aku n dia lah segalanya..
>>Aku tak sanggup bayangkan hidupku apabila kehilangannya..
>>Aku berjanji Cintaku hanya buatnya seorang sahaja...
>>Tak de yang lain lagi dah..
>>Dialah putera idaman yang ku cari-cari selama ni....
>>Yang punya banyak persamaan dan perbezaan denganku...huhu..
>>Doakan yang terbaik untuk hubungan kami ye....
>>Nak tahu tak siapa cayunk aku tuh?
hehehe...namanya MUHAMMAD SHIDIQ BIN ADAM...C5-02™
p/s: gambarnya ada di atas..hehehe.....=p

lelaki & pompuan

Ko pedulikn dia,

Dia ckp ko xbgi kebebasan,

Ko xpeduli,

Dia ckp ko xprihatin...


Ko reject,

Dia ckp ko jual mahal,

Ko terima,

Dia xpedulikan ko...



Dia xdpt kejar ko,

Dia kejar kwn ko,

Dia dpt ko,

Dia kejar org laen lagi...



Dia kuar ngan pompuan laen,

Dia ckp kawan,

Ko kuar ngan lelaki,

Dia ckp ko curang...


Ko bgi diri ko,

Dia ckp ko jenis murahan,

Ko xbgi,

Dia ckp ko xsyg dia...


Ko merokok,

Dia ckp ko pompuan liar,

Dia merokok,

Dia ckp dia lelaki..


Ko pkai mekap lawa,

Dia ckp ko nk tarik perhatian jantan,

Ko xreti mekap,

Dia ckp ko xreti bergya...



Ko gna duit,

Dia ckp ko boros,

Dia gna duit,

Dia ckp utk msa depan...


KALO LELAKI BCA NIE..,

DIA CKP SUMA NIE SALAH,

KALO KO XBGI BCA,

DIA CKP KO KEDEKUT..


SO BGI TEXT NIE PDA LELAKI N POMPUAN..

BIAR KITA SUMER GELAK SMA2!!!

Sabtu, 19 Disember 2009

TERSIRAT DAN TERSURAT DARI LIDAH DAN HATI WANITA

Kepada yang lelaki, kalau perempuan cakap macam ni, so korang kena paham-paham la apa yang dorang maksudkan ye. Perempuan ni penuh dengan ayat yang tersurat dan tersirat. Ye lah, perempuan kan… ;))

Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nakmasak, basuh kain-baju lagi…
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla…
Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je.

Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.​Habih,​ hangpa dua ekoq gak yang seronok.

Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-​terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.

HIKMAH BERWUDUK

ASSALAMUALAIKUM​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​.​
Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang
dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.
1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah
dosa
mulut dan lidahku ini".
Penjelasan : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah


2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya
Allah,​putihkanlah
muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".
Penjelasan : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri


3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,"Ya
Allah,​berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".
Penjelasan : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,
janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
Penjelasan : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri


5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,
lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy
Mu"
Penjelasan : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di
atas kepala.


6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,
ampunilah dosa telinga ku ini"
Penjelasan : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah, lagu2
berunsur maksiat ..


7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah,
permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".
Penjelasan : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali


8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,
bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan
tempat-tempat maksiat"


Penjelasan : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah
Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?
Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam
menghayati Islam?
Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat
Islam?
Bersyukurlah dan bertaubat selalu.
sampaikan pesanan ni kat rakan-rakan yang lain. Insya Allah dapat
pahala berdakwah.

CINTA UMPAMA UNDANG-UNDANG JALAN RAYA

Percintaan sebenarnya boleh diibaratkan seperti kita berada dijalan raya. sepanjang perjalanan kami pasti akan melihat tanda lalu lintas yang memberi peringatan untuk kamu lebih berhati-hati supaya dapat mengelakkan kemalangan. Begitu jugalah percintaan kamu. Oleh itu, patuhi peraturan berikut:-

DILARANG U-TURN
Sekiranya sudah putus sebaliknya jangan berpatah balik. Buat sakit hati sehaja. Yakinlah kamu akan dapat bertemu dengan pengganti yang lebih baik darinya.

JALAN DUA HALA
Komunikasi dalam bercinta harus ada dua arah. Jangan hanya dimonopoli oleh satu pihak bersuara maka satu pihak lagi cubalah untuk jadi pendengar yang setia. Begitulah berlaku sebaliknya.

SEDANG DALAM PEMBINAAN
Hubungan kamu dan dia baru sahaja hendak dibaik pulih, dengan proses persefahaman semula. Laluilah jalan ini terus tetapi secara perlahan-​lahan.​ Jangan terlalu memaksa dan terdesak. Jangan ungkit lagi masalah lama dan mulakan pengalaman baru

PEJALAN KAKI
Biarkan si dia belalu dan jangan terlalu mengharap padanya. Mungkin dia belum lagi ada rasa untuk bercinta. Banyak lagi jalan lain yang boleh ikuti.

JALAN BENGKANG BENGKOK
Perjalanan hubungan kamu dan dia masih jauh lagi dan penuh berliku. Jangan mudah tidak tepati janji.

JALAN SEMPIT
Ini harus berhati-hati, kamu dan dia semakin melalui jalan sempit. Andainya tidak bertolak andur pasti akan menghadapi bencana. Oleh itu sekiranya kamu sedar akan masalah ini cubalah bersikap mengalah dan tidak hanya mementingkan ego sendiri.

AWAS! JALAN BERBUKIT
Hati-hati! Hubungan kamu sedang berhadapan dengan masalah. Jangan terlalu cepat membuat keputusan yang merugikan kamu. Fikirkan sebaik-​baiknya,​ cuba harungi dahulu barulah kamu fikir jalan lain.

JARAKKAN KENDERAAN
Biarpun kamu berdua sudah 'declare' sebagai kekasih namun kamu patut beri ruang pada si dia untuk hal-hal peribadi. Janganlah terlalu mengongkong dan setiap masa untuk bersama. Namun jangan pula terlalu jarak sehinggakan memberi ruang padanya berkenalan dengan orang lain. Itu lebih bahaya!

CINTA SEORANG LELAKI

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dgn ikhlas, perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya. Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah. Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:

1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.
3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap2.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama.
13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.
17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.
19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasaserik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namundia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH.

Rabu, 16 Disember 2009

KECANTIKAN SEBENAR

Seorang anak laki-laki
kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"
"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"
Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "
"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"korang tahu;¿kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."
"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

Kirimkan ini kepada
setiap wanita yang anda kenal hari ini
untuk memperingati Wanita. Jika Anda
lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.
Anda akan menambah harga diri wanita!

Kirimkan msg ini juga
kepada kaum lelaki, supaya mereka sedar
dan ingat akan kecantikan wanita mereka
yang azali.. bukan pada kecantikan
luaran semata-mata. Selamilah hati
wanita mu.. dan ingat lah...
Setiap Wanita itu Cantik.

JAWATAN KOSONG

JAWATAN KOSONG

kELAYAKAN :

1. SPM / SPMV / STAM
2. DIPLOMA DALAM APA-APA LAPANGAN (LEBIH BERPELUANG)

KELEBIHAN :

1. Kerja di bawah kerajaan
2. Gaji pokok : RM2800
3. Elaun bulanan (Cola) : RM300
4. Elaun penginapan RM300
5. Uniform: RM450
6. Dobi RM200
7. Percuma kursus mempertahankan diri
8. Kenaikan pangkat secara lantikan dari ketua unit jawatan dan mengambil ujian khas

Sekiranya berminat sila hadir pada sesi temuduga dan dikehendaki membawa kad pengenalan diri serta gambar berukuran passport pada 31 OKTOBER 2009 di Jabatan Pertahanan Awam.

Bagi yang berkelayakan uniform akan diberikan 3 pasang setiap seorang dan kelengkapan lain (lengkap) serta perlu melaporkan diri 60 hari dari surat tawaran jawatan.

JAWATAN-JAWATAN YANG DITAWARKAN :

LAMPIRAN SILA KE BAWAH.







Jawatan:
1. Power Rangers (Pakar Mengunakan Alatan Memasak & Mempunyai Lesen Memandu Lori Sahaja)

2. X-Men (OKU Sahaja)

3. Ultraman (Pemandu Ambulan/ Ahli Payung Terjun Sahaja)

4. Sailormoon (Wanita Dandan Rambut Sahaja)

5. Suria Perkasa Hitam (Orang Berkulit Hitam & Berpengalaman Menjadi Rempit Sahaja)

Sabtu, 12 Disember 2009

Kisah Duka Selepas STPM

Sabtu...11/12/2009..

Aku terima berita sendu. Walaupun saudaraku itu berterus terang, namun peritnya terasa..
Sukar untukku terima kenyataan itu..

KENAPA MESTI DIA YANG BERTAKHTA DI HATIMU,ADIK..
KENAL BENARKAH ENGKAU DENGAN SI DIA?
AKAK TAKUT ADIK.
WALAUPUN DIA DAH JELASKAN SEGALANYA KAT AKAK TAPI....
AKAK TAKUT KAU DIBENCI,DICERCA,DIKUTUK & DIKATA HANYA KERANA INI.

Ya Allah,berilah hamba-Mu ini kekuatan untuk hadapai ujian-Mu ini.
Sesungguhnya,hamba-Mu ini amat lemah,Ya Allah..
Berilah aku petunjuk-Mu untuk menyelesaikan masalah ini.

Sabtu, 17 Oktober 2009

Motivasi

Fahami dan hayatilah setiap kata-kata peransang ini semoga anda
dapat menyemarakkan semangat ingin terus berusaha dalam
merealisasikan impian anda.

Sesiapa yang mempunyai kebolehan akan berjumpa landasan yang tepat.
- Charles Cahier

Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.
- Charles Cahier

Semua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya
adalah kesan langsung pemikirannya.
- James Allen

Menyimpang seinci, rugi seribu batu.
- Peribahasa Cina

Rahsia kejayaan adalah ketekalan matlamat.
- Benjamin Disraeli

Perbaiki diri anda, tetapi jangan jatuhkan orang lain.
- I. Salanter Lipkin

Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkan
kualiti yang baik dalam perbuatannya.
- Aristotle

Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya.
- Albert Camus

Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.
- Marcus Aurelius

Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah.
- Jose Joaquin Olmedo

Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan
kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting
ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan
kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.
- Joseph Conrad

Manusia tidak merancang untuk gagal, mereka gagal untuk merancang.
- William J. Siegel

Minda yang mahu akan memudahkan perjalanan yang susah.
- Philip Massinger

Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah.
- Lao Tze

Kegagalan adalah asas kemenangan
- Lao Tze

Jika tujuan anda jelas, anda boleh mencapainya dengan mudah.
- Lao Tze

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding
kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.
- Flower A. Newhouse

Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.
- Samuel Johnson

Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya
dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.
- Cecil B. DeMille

Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda
tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.
- Peribahasa Arab

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
- Peribahasa Melayu

Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras
dengan tindakannya.
- Confucius

Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah
melakukan satu kesalahan lagi.

Kesejahteraan memberikan peringatan, bencana memberikan nasihat.

Wahai anak muda, jika engkau tidak sanggup menahan lelahnya belajar, engkau harus menanggung pahitnya kebodohan.


Janganlah sekali-sekali engkau mempercayai kasih sayang yang datang tiba-tiba, karena dia akan meninggalkanmu dengan tiba-tiba juga.


Pilih olehmu menjadi pihak yang kalah tapi benar. Dan janganlah sekali-sekali engkau menjadi pemenang tetapi zalim.
- Pythagoras -

Jangan membanggakan apa yang telah engkau lakukan hari ini, sebab engkau tidak akan tahu apa yang akan diberikan hari esok.

Orang yang bercita-cita tinggi adalah orang yang menganggap teguran keras baginya lebih lembut daripada sanjungan merdu seorang penjilat yang berlebih-lebihan.

Kesejahteraan memberikan peringatan, bencana memberikan nasihat.

pening + kusut

beolh tak adna bcaa parkatean aatu aayt ini?..klaau adna bleoh, nii brmkanea oatk adna jgua pleik..hnaya 50 drapidaa 100 oanrg ynag bleoh..syaa tdaik pryacea bhawaa syaa sbnaerynea bleoh bcaa ini..taleh dbiutkakn bwahaa oatk mnauisa tdaik mbaecma kselueruahn praktaean taepti hnyaa hruuuf id hpadaan dan id akihr shajaa..hruuf id hpadaan dan id akihr ynag prleu bdarea id tmapet ynag btuel..kaeadan hruuf lian tadik dmabil kria..dan wlaauupn bterauber, adna msiah dpaat mmaebca nya..dsayat kan? syaa salelau fkiir eaajn aladah ptneig!...forwrad klaau adna boelh bcaa ini.

Ahad, 19 Julai 2009

PHONE TRICK

phone trick?
this is scary

lets see if it works


I am taking the bait
what do I have to lose right?


Hope it works


Supposedly The Phone Will Ring
Right After You Do This


Just read the little stories and
think of a wish as you scroll all
the way to the bottom. There is
a message there - then make your
wish.


No attachmentson this one.


Stories


I'm 13 years old, and I wished
that my dad would come home from
the army, because he'd been having
problems with his heart and right
leg. It was 2:53 p.m . When I made
my wish. At 3:07 p.m. (14 minutes
later), the doorbell rang, and
there my Dad was, luggage and all


I'm Katie and I'm 20 and I've been
having trouble in my job and on the
verge of quitting. I made a simple
wish that my boss would get a new
job. That was at 1:35 and at 2:55
there was an announcement that he
was promoted and was leaving for
another city. Believe me this
really works

MY Name is Daniel age 15

My name is Ann and I am 45 years
of age. I had always been single
and had been hoping to get into a
nice, loving relationship for many
years. While kind of daydreaming
(and right after receiving this email)
I wished that a quality person would
finally come into my life. That was at
9:10 AM on a Tuesday. At 9:55 AM
a FedEx delivery man came into my
office.He was cute, polite and
could not stop smiling at me. He
started coming back almost everyday
(even without packages) and asked me
out a week later. We married 6
months later and now have been
happily married for 2 years


What a great email it was

Just scroll down to the end, but
while you do, think of a wish
Make your wish when you have completed
scrolling. Whatever age you are, is the
number of minutes it will take for your
wish to come true. ex.you are 25 years
old, it will take 25 minutes for your wish
to come true)

However, if you don't send this to
people in 5 minutes, you will have bad
luck for years

Go for it


SCROLL DOWN

*
**
***
****
*****
******
*******
********
*********
**********
************
***************
**************
*************
************
***********
**********
*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*
STOP
Congratulations! Your wish will
now come true in your age minutes

Now follow this carefully it
can be very rewarding

If you repost this within the next 5 min.
something major that you've been wanting
will happen


This is scary!
The phone will ring right after you repost as "Phone Trick" this is scary

LOVE YOU FRIEND

╔♫═╗╔╗
╚╗╔╝║║♫═╦╦╦╔╗ ♫
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣
╚═♫╝╚═╩═╩♫╩═╝♫

_______________%%
______________%%%
_____________%%%%%
____________%%%%%%
_____________%%%%
_____________%%%
_____________%%%
_____________%%%
_____________%%%
_____________%%%
_____________%%%
_____________%%%
_____________%%%__%%
_____________%%%__%__%
_____________%%%___%__%
_____________%%%___%___%
_____________%%%___%___%
_____%%____ %%%__%____%
____%__%__%%%%%_____%
_____%___%%______%____%
______%____ %%%%%_____%
________%________________%
_________%______________%%
_________%%____________%%
________%%______________%%
_______%%______ friend's_ ____%%
_____ _%%_____ _______ ______%%
_____%%______________________% %
_____%%_ love you _______________%%
_____%%_______ ________________%%
______%%______________________ %%
_______ %%____________________%%
_________%%__________________% %
___________%%%%%%%%%%%%%%

Ahad, 5 Julai 2009

dont know what to say

•*´¨´¨*•.¸.•*´¨´¨*•.¸ Near enough to be Far ¸.•*´¨´¨*•.¸.•*´¨´¨*•.

tak tahu nak bagi hadiah??

hahaaha senang jer........
HaDiAh TerBaiK>>>>
kepada kawan:kesetiaan
kepada musuh:kemaafan
kepada ketua:khidmat
kepada yang muda:contoh yang baik
kepada yang tua:hargai budi dan
kesetian mereka
kepada pasangan:cinta dan ketaatan
kepada manusia: kebebasan
>so pe lagi yang rungsing???hadiah nie bukan time bftday jerbuktikan la...huhu

cry on my shoulder


If the hero, never comes to you
If you need someone, you're feeling blue
If you wait for love, and you're alone
If you call your friends, nobody's home
You can rum away, but you can't hide
Through a storm and through a lonely night
Then I'll show you there's a destiny
The best things in life, they are free
But if you wanna cry: cry on my shoulder
If you need someone, who cares for you
If you're feeling sad, your heart gets colder
Yes I show you what real love can do
If your sky is grey oh let me know
There's a place in heaven, where we'll go
If heaven is, a million years away
Oh just call me and I'll make your day
When the nights are getting cold and blue
When the days are getting hard for you
I will always stay by your side
I promise you, I'll never hide
But if you wanna cry: cry on my shoulder
If you need someone, who cares for you
If you're feeling sad, your heart gets colder
Yes I show you what real love can do
But if you wanna cry: cry on my shoulder
If you need someone, who cares for you
If you're feeling sad, your heart gets colder
Yes I show you what real love can do

NICE ONE


The most beautiful thing is to see a person smiling...
And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!
Be thankful for what you have. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.
Invite others towards good with wisdom. Live life with no excuse and love with no regrets. When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.
In the journey of life, if you want to travel without fear, you must have the ticket of a good conscience.

friendship

do you know the relation between your two eyes?They blink together , move together , cry together ,See things together , and sleep together .. (and, I don¿t mean ¿that¿!)Even though they never see each other.. Friendship should be just like that Life is like hell without friends.. It¿s world ¿Best friends week¿ Who is your best friend?

Pilih jgn tak pilih

pilih salah satu nombor yang mewakili fikiran anda sekarang. repost bulletin ini dalam masa 5minit selepas anda membacanya tidak melebihi sebulan. gunakan tajuk "nombor AKU adalah..."

1. baru lepas break up(happy sgt!)
2. baru lepas break up(sedih sgt!)
3. baru lepas break up(putus asa)
4. baru lepas break up(terpaksa)
5. baru lepas break up(saje jer!)
6. baru lepas break up(padan muka dia!)
7. single dan baru lepas kena reject (tak kisah pun. its your lost!)
8. single dan baru lepas kena reject (aduhh melepas lagi!)
9. single dan baru lepas kena reject (aku dah putus asa!)
10. single dan baru lepas kene reject (aku dah tak nak jumpa dia lagi!)
11. single dan sdg mencari
12. single dan happy sgt :)
13. single dan dah putus asa
14. single dan anti couple
15. single dan tak kisah
16. single dan sedang menyukai some1 (dia tak tahu)
17. single dan sedang menyukai some1 (saya harap dia suka saya jugak)
18. single dan menyukai some1 (dia fikir saya bergurau)
19. single dan meyukai some1 (tak mungkin dia couple dgn saya)
20.. single dan sedang memikirkan ex
21. berpunya (boring sgt!)
22. berpunya (kami akan break up)
23. berpunya (saya tak nak parents tahu)
24. berpunya (kami bahagia^^)
25. berpunya (parents dpt tahu tp kami akan teruskan jugak)
26. berpunya (dia curang!)
27. berpunya (kami akan berkahwin)
28. berpunya (terpaksa)
29. berpunya (kami cuma main2)
30. berpunya (kami pernah kiss/make out)
30 (a). berpunya untuk selamanya (tengah tunggu kenduri kahwin si dia dengan orang lain - aku happy giler siut!)
31. it's complicated~ (always pray for the best)
32. aku hanyalah aku...(aku). ...
33. aku single ~ pstu xGF aku kapel ngn budak umah aku sendiri (hahahahaha ~ aku rocks)
34.aku pn tak sure..mane nak apply..??

virus

Skrg ini ade virus telah menjangkiti rangkaian Friendster, Tagged, MySpace, Facebook, dll Virus ini akn menghantar gambar-gambar lucah melalui comment kepada kita... Sekiranya berlaku, seterusnya ia akan membuatkan kite ter SIGN OUT dengan sendirinya tanpa kita tekan LOG OUT... Lepas kita SIGN IN balik, virus ini akan mula beroperasi dan ia akan menghantar gambar2 lucah itu kepada friend list kita di Friendster, Tegged, MySpace, Facebook, dll ni melalui comment dengan menggunakan name kita...secara langsung, ia dapat memburukkan name baik kita sendiri.... Pada member2 sekalian, kalo korang dpt gambar yg bukan-bukan (lucah) daripada ID sy atau sesapa, ianya adalah disebabkan oleh virus tersebut... HARAP MAKLUM....! SEBARKAN PADA MEMBER2 YANG BELOM TAHU SEBELUM KORG SENDRI MENJADI MANGSA...

gurl cry

read this...........Girls Cry Because.....


They're Mad
They're Sad
They're Scared
They're Nervous
They're Frustrated
They're Missing someone
They're Alone
They're PMSing
They're Pregnant
They're tired of abusive relationships
They've ������� taken it from behind too much
They're tired of boys that cheat on them
Their Heart Is broken
They're in love
They're on their period
Their souls have been torn
They met a boy they cant have
They feel cheated
They fell in love with a boy
They hurt so bad inside
They feel unloved

BOYS!!!: If any girl you know is crying, and you see them, don't just stand there like an butt and say you're sorry, hold them, kiss them, and tell them everything will be ok, even if you have no idea what is wrong with them. Girls go through more drama than you can imagine! Girls just want to be held and know that someone cares about them.


Girls: Repost this if you're tired of dealing with the drama, and you're sick of putting up with the non-sence!

Boys: Repost if you're a loving, caring, sensitive guy, who hates to see a girl hurt like this and you hate to see a girl cry!

Sabtu, 20 Jun 2009

ada-ada aje...erm....

Satu pasangan kekasih sedang memecut melebihi 100 km/jam di jalanraya.




Gadis : Perlahankanlah sikit moto nie..saya takut la..

Si Lelaki : Tak nak..bawak laju-laju macam nie ler seronok..

Gadis : Tak..tak seronok pun..tolonglah..saya takut sangat nie..

Si Lelaki : Kalau awak nak saya perlahankan motosikal nie..awak kena kata awak cintakan saya dulu..

Gadis : Ok.
Saya cintakan awak !

Si Lelaki : Ok..sekarang peluk saya kuat-kuat.


* Si Gadis Memeluk Lelaki tadi dengan erat *

Si Lelaki : Awak..boleh awak tolong tanggalkan topi keledar saya tak?? Kemudian pakaikan kat awak..Saya rasa tak selesa lah..



Dalam surat khabar keesokkan harinya.....

Sebuah motosikal telah berlanggar dengan satu bangunan akibat kegagalan fungsi brek. Dua mangsa yang terlibat dalam kemalangan tersebut, dan hanya satu daripada mereka terselamat. Kisah sebenarnya, semasa sedang menuruni jalan tersebut, Si Lelaki telah mendapati yang brek motosikalnya tak berfungsi, tetapi dia tidak mahu kekasihnya tahu. Sebaliknya, dia meminta kekasihnya tadi mengungkapkan perkataan ¿ Saya cintakan awak ¿ dan merasakan dakapan terakhir kekasihnya, dia juga memberikan topi keladernya kepada Si Gadis mengharapkan kekasihnya itu selamat..walaupun itu bereti dia akan terkorban. Jadi sekiranya anda ada seseorang yang amat anda cintai dan ambil berat, beritahu dia yang anda cintakannya. Semoga kita masih punya waktu untuk mengucapkannya.

IQRA'

Bacalah sehingga habis.....
Saya hampir membuang email ini namun
saya telah diberi keberkatan untuk
membaca terus hingga ke penghujung.
ALLAH , bila saya membaca e-mail ini,
saya fikir saya tidak ada masa untuk
ini.... Lebih lebih lagi diwaktu kerja.
Kemudian saya tersedar bahawa
pemikiran semacam inilah yang..
Sebenarnya , menimbulkan pelbagai
masaalah di dunia ini.


Kita cuba menyimpan ALLAH didalam
MASJID pada hari Jumaat..
Mungkin malam JUMAAT?
Dan sewaktu solat MAGRIB SAJA?
Kita suka ALLAH pada masa kita
sakit....


Dan sudah pasti waktu ada kematian...
Walau bagaimanapun kita tidak ada masa
atau ruang untuk ALLAH waktu bekerja
atau bermain?


Kerana.. Kita merasakan diwaktu itu
kita mampu dan sewajarnya mengurus
sendiri tanpa bergantung padaNYA..
Semoga ALLAH mengampuni aku kerana
menyangka. .Bahawa nun di sana masih
ada tempat dan waktu dimana ALLAH
bukan lah yang paling utama dalam
hidup ku. (nauzubillah)


Kita sepatutnya senantiasa mengenang
akan segala yang telah DIA berikan
kepada kita.


DIA telah memberikan segala-galanya
ke pada kita sebelum kita meminta.
RENUNGKANLAH!


Sebarkan lah seandaianya ANDA BENAR-
BENAR MENGHAYATI!!
Ya aku CINTA ALLAH!!
Dia adalah sumber kewujudanku dan
Penyelamatku


IA lah yang mengerakkan ku setiap
detik dan hari. TanpaNYA aku adalah
HAMPAS yang tak berguna.
Ini adalah ujian yang mudah.
Kalau anda benar meyintai ALLAH dan
tidak berasa malu akan segala kebaikan
yang telah diberi ALLAH kepada mu...
Kirimkan kepada orang dan kepada
pengirim anda.


Sekarang!!! Anda ada masa kah untuk
berbuat demikian?
Pastika n anda scroll hingga ke
penghabisan.Susah vs. Senang
Kenapa susah sangat nak sampaikan
kebenar an?
Kenapa mengantuk dalam MASJID tetapi
sebaik saja selesai ceramah kita segar
kembali?


Kenapa mudah sekali membuang e-mail
agama tetapi kita bangga mem "forward"
kan email yang tak senonoh?
Hadiah yang paling istemewa yang
pernah kita terima.
Solat adalah yang terbaik....
Tidak perlu bayaran , tetapi ganjaran
lumayan.


Notes: Tidak kah melucukan betapa
mudahnya bagi manusia TIDAK Beriman
PADA ALLAH setelah itu hairan
kenapakah dunia ini menjadi neraka
bagi mereka.


Tidakkah melucukan bila seseorang
berkata "AKU BERIMAN PADA ALLAH"
TETAPI SENTIASA MENGIKUT SYAITAN.
(who, by the way, also "believes" in
ALLAH ).


Tidakkah melucukan bagaimana anda
mampu hantar ribuan email lawak yang
akhirnya tersebar bagai api yang tidak
terkawal., tetapi bila anda hantar
email mengenai ISLAM , ramai orang
fikir 10 kali untuk berkongsi.

peringatan buat manusia

Assalamualaikum ....
Hanya Ingin Mengingatkan.....

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali ...

1.Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2.Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3.Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4.Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,maka banyaklah bacaan
"Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya ....

1. Dunia itu racun,zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun,zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.

(Kirimkan Untuk Rakan-Rakan Muslim Anda Yang Lain Sebagai Tanda Sahabatnya Sedang Mengingatinya ...)


Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ada 4 di pandang sebagai ibu ", iaitu:

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR.


Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesabaran.
Beberapa kata renungan dari Qur'an :


Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

Wassalam.

malam pertama kita

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa

Justeru malam pertama perkawinan kita dengan Sang Maut
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan
Mandipun...harus dimandikan
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya. .
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah sosok Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu

Setelah dimandikan.. ,
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Kerana sangat terkenal bernama Kafan
Wangian ditaburkan kebaju Kita...
Bahagian kepala..,badan.., dan kaki diikatkan
Tataplah... tataplah...itulah wajah Kita
Keranda pelaminan... langsung disiapkan
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga
Serta rasa haru para handai taulan
Gamelan syahdu bersyairkan adzan dan kalimah Dzikir
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan.. yang telah tiba duluan
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian,
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan

Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah tlah pergi....
Sang Malaikat lalu bertanya.
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....

Ahad, 7 Jun 2009

Kejamkah Kita?

Catatan ini aku ambil dari ruangan Buletin Tagged...

Baca dan hayatilah...
sekiranya perlu, ambillah ia sebagai iktibar...

"Pada suatu hari..ada ssorg datang dlm hidup kita.. dan kita tak pernah harapkan kehadirannya.. namun dia tetap meminta supaya kita menerima cintanya.. dan setelah sekian lama kita tutup pintu hati..akhirnya kita bukakan jugak utk dirinya..wpun dengan penuh hati2 kerana kita sentiasa rasa takut utk bercinta lagi..

Dalam perlahan2.. kita mula menyemai kasih, kita mula rasa rindu dan rasa syg yg amat mendalam. Kerana mmg benarlah cinta ini boleh dipupuk.. Dan hati kita cumalah utknya.. Dan peringkat yg paling bahaya apabila kita mula sanggup berkorban utk dirinya.. Kita korbankan segalanya.. masa, wang ringgit dan maruah diri semata2 kerana cintakannya.. Semuanya kerana syg dan cintakannya.. Wpun dgn kawan kita sanggup berkorban..apatah lagi utk kekasih hati... kerana mungkin kita sendiri pernah merasai kesusahan itu dan kita cuma ingin menolong..

Dan tiba2 kita tersedar apabila dia sebenarnya tidak pernah pun syg dan cintakan kita.. Dalam hati dia tidak pernah ada sedikit pun perasaan syg itu. Rupa2nya selama nie dia cuma mempermainkan perasaan kita sbb ingin mengambil kesempatan dari kita. Ingin mempergunakan kebaikan kita...Dan bila dia dah dapat segalanya.. dia mula meninggalkan kita..

Adakah kita yg bersalah kerana terlalu baik? Atau kita terlalu bodoh? Atau kita terlalu naif dgn dunia skrg? So, kalau kita dalam kesusahan.. jgn harapkan pertolongan daripada sesiapa kerana kita sendiri yg mencipta dunia ini supaya ianya menjadi sebegini kejam. Dan sekiranya ada sesiapa yg mengharapkan pertolongan daripada kita... lebih baik kita sentiasa berfikiran negatif..."


~Renung² dan fikir² kan lah wahai wira dan wirawati sekalian....~

Sabtu, 6 Jun 2009

Testing

Test ini sudah dicuba dan kebenarannya sudah terbukti.
Pilihan anda menunjukkan keperibadian anda.

Anggap diri anda saat ini sedang memasuki sebuah rumah kecil di tepi sungai di tengah hutan tebal.
Setelah Anda buka pintunya dan masuk,
didalamnya terdapat:

7 tempat tidur kecil di sebelah kanan di sebelah kiri, terdapat meja makan yang dikelilingi 7 kerusi kecil.
Di tengah-tengah meja terdapat sebuah bekas dengan 6 macam buah.
Buah-buahan tersebut
terdiri daripada:

a. epal
b. pisang
c. jeruk
d. mangga
e. rambutan
f. papaya

Buah manakah yang akan anda pilih?
Pilihan anda akan menunjukkan sifat-sifat peribadi anda!
Berfikirlah dengan berhati-hati.

(JGN TGK JAWAPAN DI BAWAH DULU... ... PILIH DULU BUAH APA... ... )))
































Ini dia jawapannya...

a. jika anda pilih epal: bererti Anda adalah orang yang suka makan epal

b. jika anda pilih pisang: bererti Anda adalah orang yang suka makan pisang

c. jika anda pilih jeruk: bererti Anda adalah orang yang suka makan jeruk

d. jika anda pilih mangga: bererti Anda adalah orang yang suka makan mangga

e. jika anda pilih rambutan: bererti Anda adalah orang yang suka makan rambutan

f. Jika anda pilih papaya: bererti Anda adalah orang yang suka makan papaya

aderke... hehehehheh... ... hehehee... tipah tertipu .. hehehee..tak kan nak kena sorang pi le hantaq kat org lain... ..hehehehe (aku dah tekena.. ahakzs...)

Kecantikan

* Untuk membentuk bibir yang menawan..ucapkanlah kata-kata kebaikan..

* Untuk mendapatkan mata yang indah...carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai..

* Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan..

* Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari..

* Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni..

* Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda apabila sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa, jika suatu ketika anda memerelukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terulur..

* Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri, dan satu lagi untuk menolong orang lain...

* Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya..

* Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang..

* Kecantikan wanita, bukan pada kehalusan wajahnya, tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu..

MUTIARA KATA

Kadang-kadang ALLAH Sembunyikan Matahari,DIA Turunkan Hujan,Ribut dan Petir..Kita Bersedih dan Tertanya-tanya Kemana Hilangnya Matahari?? Rupa-rupanya ALLAH nak Hadiahkan Kita PELANGI Yang AMAT INDAH""Hidup ini umpama Mesin Pengasah,samada ia menghancurkan anda atau menggilap anda..... Anda sendiri yang menentukannya.""Laut mati..MATI hanya kerana ia menerima air dan tidak mengeluarkan setitik pun airnya.Ia sembelit dan sesak.Salah satu hukum hidup yang agung ialah hukum peredaran. Sentiasalah mengedarkan kebaikan dan kebaikan akan sentiasa mengedarkan anda.""Jika kita tidak mampu menjadi garam untuk memasinkan ikan..jangan pula kita menjadi langau untuk merosakkan ikan tersebut.""Apabila seorang Samurai sejati bertarung,Ia bersedia untuk menghadapi maut, tetapi yang lazimnya lawannyalah yang menemui ajal.""Mereka yang berjaya sebenarnya lebih banyak gagal daripada yang tidak berjaya...hanya kerana mereka lebih banyak mencuba daripada mereka yang tidak berjaya." ANDA PERCAYA..... ANDA BUAT........ ANDA PASTI BERJAYA!!!

Feedback

Dr.Fadhilah Kamsah menulis ¿¿..

Assalammualaikum. .....
Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib."Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita". Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family.Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly...Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge; you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih

Rahsia Surah Yassin Ayat ke-58

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya
dan pada ayat ke 58 surah
tersebut "SALAAMUN QAULAMMIR RABBIRRAHIM"diulang sebanyak 7 kali
untuk 7 niat baikmu,

Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan MahaKuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang solehdan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baikdan berjaya didunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang akudapat ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR,jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiqdan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yangberiman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, danredhaikanlah aku.....

AMINnnnn.

Nama Jepun

Try your name in Japanese
DON'T SPOIL THE FUN...
PASS IT ON.. PLEASE...

A - ka
B- tu
C- mi
D - te
E - ku
F - lu
G - ji
H - ri
I - ki
J - zu
K - me
L - ta
M - rin
N - to
O -mo
P - no

Q - ke
R - shi
S - ari
T -chi
U - do
V - ru
W -mei
X - na
Y - fu
Z - zi

1. B@LQ!$H : Tukatakekiariri ( bur0knyer nma... )

2 . Izzah : Kizizikari (hahah..ini ke nme aku bhse jepun..awt pelik sgt..cm mkn kari jew...)
aizat : kakizikachi (ape kene mengena name aku dgn kaki nie...hodoh tul name..)

3.dayah:tekafukari..huhu.x beh =

4. azlan : kazitakato (cm best gak.. hahak.. fun!!)

5. hani : rikatoki (wakaka....mcm kropok toki jer...!!)

6.sHaNaz; arikatokazi..cam jename tin beskot jek..hik3...

7.dania ixora~tekatokika kinamoshika (huduh banget cm teka teki teka tekuk seyh)

8. onepeace : motokunokukamiku (eh ape hal nie, cite pasal moto aku ke ape nie)

9..ILI--kitaki...lor,mcm kFc jer...

10. kerol....mekushimota...kushi??kabhi kushi kabhi gham ker??hehehe...

11.Ika=kimeka

12. DARLINK = TEKASHITAKITOME

13-UMAR-DORINKASHI

14.ramlee = shikarintakuku....{apsal ad kuku kt blakang)

15.atin wani : kachikito meikatoki (wakaka..sdap gak eh..)

16.firdaus:lukishitekadoari...???psal plek jee bunye mcm lukisan snduk kari....wa hahaha lwak2!!!

17. MUSTIKA = RINDOARICHIKIMEKA (Peh...Pelik sungguh...Terbelit² lidah aku nak sebut nama ni..hakhakhak....)
~bunyinye je dah macam rindu hari² ngan mereka~Sape la mereka tuh?..hikhikhik!!!=p

Temuduga

A - PENEMUDUGA.
B- ORANG YANG DITEMUDUGA.


SITUASI 1.

A : Ada girlfriend?
B : Ada.
A : Dia bekerja dalam negara ke tidak?
B : Oh tidak, Dia bekerja di luar negara.
A : Maaf, syarikat kami tidak boleh terima kamu bekerja di sini.
B : Mengapa?? (nada terkejut)
A : Emm kamu mesti tidak akan lama kerja disini dan yang paling penting, syarikat kami tidak akan mampu mem bayar bil panggilan antarabangsa kamu!

SITUASI 2

A : Kamu ada teman wanita?
B : Tiada.
A : Tak cuba untuk mendapatkan seseorang ke?
B : Pernah mencuba tapi tidak berjaya.
A : Pernahkah kamu terfikir untuk mendapatkan kerja terlebih dahulu dan kemudian barulah mencari teman wanita?
B : Saya mementingkan kerjaya dan buat masa sekarang saya tidak mahu memikirkan perkara (cinta) tersebut, itu urusan peribadi.
A : Nampaknya saya tidak dapat menggaji kamu.
B : Tapi kenapa encik??
A : Kamu lemah kemahiran berkomunikasi dan tiada keyakinan diri, itu saja.

SITUASI 3

A : Kamu nampak canik dan bergaya. Tentu kamu sudah mempunyai teman lel
B : (Tersenyum bangga). Emm ya saya.
A : Sudah tentu dia seorang yang kaya (sambil mengurut janggut)
B : Tuan memang bijak. Diantara yang terkaya dalam negara ini dan memiliki syarikat besar.
A : Ooo begitu rupanya. Cik maaflah, saya tidak dapat menerima kamu bekerja disini kerana teman lelaki sendiri pun tidak menerima kamu bekerja di syarikatnya. Inikan pula saya.
B : Tapi... tiada jawatan yang sesuai dengan saya di syarikatnya.
A : Jadi apa jawatan yang sesuai dengan kamu?
B : Setiausaha.
A : Maaf sekali lagi. Kamu tidak layak bekerja disini kerana kecantikan kamu akan menjejaskan semangat kerja pengurus kami.
B : Tapi saya bukannya cantik sangat pun encik.
A : Haa!! Itu lagi bermasalah sebabnya pengurus saya pula pasti tidak berminat dengan kamu.
B : Glup!!

SITUASI 4

A : Ada girlfrend?
B : Ada.
A : Cantik tak?
B :Biasa-biasa je.
A : Hmm... Maaflah kamu tidak layak berkeja di sini.
B : Mengapa encik?
A : Syarikat kami terlibat dalam perniagaan berkaitan seni dan memerlukan seseorang yang berseni. Tetapi kamu langsung tidak mempunyai ciri-ciri tersebut. Teman wanita pun biasa-biasa je.
B : Haa... (Melopong)

hAYATILAH

SAMA-SAMALAH KITA MENGHAYATINYA...........

Siapakah orang yang sibuk?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumanya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambilberkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?

Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?

Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?

Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?

Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?

Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT ?

Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak menyampaikan pula pada org lain.

F.R.I.E.N.D.S.

F- For God
we do our best
to be one family
as a whole nation

R- Resting place
of God is our hearts
that give light to
everyone

I- Inspiration to
live because of
Gods love and His
words

E- Everything is here
for I am the Way
the Truth and the
Life!

N- Nothing to be worry
My Children
for My steps will be
your steps

D- Days come will never
be the same as yesterday

S- Seek and you will find
My Kingdom
for I give you new
life
with Me!

Sabtu, 30 Mei 2009

freedom!!!! Independent!!!!!

  • Yahoo!!!! My mid-year exam finished already!!!
  • Woohoo....
  • Yes! Yes! Yes!
  • Huhuhu...

Ahad, 17 Mei 2009

PAPER MUET ( SPEAKING )

13 Mac 2009-Rabu

Aku ada exam MUET session 1st kol 7.30 pg..
Aku satu team ngan Qila,Non & Nyot...

Candidate A : Aku
Candidate B : Nyot
Candidate C : Non
Candidate D : Qila

Soalan time tu nak kata senang tak senang sangat la...
Soalan pasal comunity service kat universiti / kolej....
Task A = can built character of student...

Task B pon aku tetap kekalkan Task A aku...

Peh,Task A aku agak teruk la..
Dak² ni kata suara aku nampak sangat bergetar & menggigil...
Sebenarnya aku betol² nervous time tu..
Nervous giler beb!!!!

Rase nak tercabut jantung aku time tu....
Gugup gile...

Task B ada gak la agrument..
Nyot disagree ngan idea aku...
Then,lastly dyowg setuju gak....

Aku tak dapat target tinggi² la kali ni..
Hopely dapat Band 3 r....
Kalu Band 4 atau Band 5 ok gak..huhu..
Kalu Band 6 lagi bagos...kah3.....

Ppe pn aku doakan semua candidate SMK Tun Sardon,
aku doakan dapat result yang cemerlang,gemilang,terbilang....
Amin....

Ahad, 10 Mei 2009

SELAMAT HARI IBU!

Selamat Hari Ibu....
Message: Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak
Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari.......pasanganku
Bila sedih, aku cari......mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.....mak
Bila sambut valentine... Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"...
Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya......
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Sabtu, 9 Mei 2009

KUIZ EKONOMI TINGKATAN 6



  1. Kuiz Ekonomi bermula..Hari yang betul² medebarkan aku....
  2. Memang seram gak...
  3. Dah la aku ni mmg nervous....
  4. Kusut gak nak hafalkan formula² tu semua...
  5. Serabut kepala otak aku....
  6. Aku,Qila & Iskandar yang masuk kuiz tu..
  7. Pertandingan tu start jam 1450 sampai jam 1620...
  8. My skewl,SMK Tun Sardon yang jadi tuan rumah...
  9. Semua peserta kuiz ade 42 orang daripada 14 buah sekolah...
  10. De 25 soalan Mikro & 25 soalan Makro...
  11. Alhamdulillah,most of all dari soalan STPM tahun² lepas..
  12. So,mudah sikit r....
  13. Result aku 31/50 jew..
  14. Paling tinggi 42/50,dak chinese SMK tunku Putra,Tongkang Pechah....
  15. Skola aku dapat No.3 jew..Kat sblah ni piala yang kitaowg dapat...
  16. Skola lama aku SDBL dapat no 2...
  17. Aku nak ucapkan terima kasih bebanyak kat mak,abah,adik²,kucing²,cikgu Dijah,Cikgu Sarimah,kawan² especially Aja,Is,Qila,Huda,Yatt,Shidiq & all dak² ekonomi yang dah banyak bagi dorongan dan semangat kat aku...
  18. JAsamu ku kenang selalu,guys...
  19. Aku cayunk kowang semua....MMuuaaahhhh....

Jumaat, 1 Mei 2009

TEKA TEKI YG PERLU DIBERI PENAMPAR!!


1) Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pastu lu tido balik....

2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M opp!!! salah EPL laaa

3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

4) Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang....cube kira brape black belt dia ade.

5) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saya.

6) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'

7) Saya ade 3 kepala, 4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

8) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

9) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

10) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak

11) Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?

Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

12) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang
baik?
Answer: Sekretari baik........ ......... . 'Selamat pagi Boss' Sekretari kurang baik......... ... 'Dah pagi ni Boss'

13) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...heheheh

14) Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur

15) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung

16) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

17) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ....gile ape....

18) Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah......

Ahad, 26 April 2009

KILLING BABY SEALS....

How would you like it to be whacked hard over the head as a 'sport'?




Norway and Canada have a new kind of tourism. Killing baby seals. They call it a 'sport'..

You want to call this a sport ?

Is he a sportsman?

Why?




You're our only hope !!!




This barbarism shouldnt be possible in our society..




Dont turn your back on us, we are defenseless

I know these images seem painful for you, but we feel the pain. We are being slaughtered and its going on RIGHT NOW...




What gives him the right to kill us? Who is he to decide about life and death?




What kind of sport is this? I didnt harm anyone. I was just swimming around..




Please help me and my friends...




You cant just ignore these images.. Keeping silent and doing nothing makes you guilty...




Please help us




Please dont leave us alone...




STOP THE KILLING OF SEALS




You can make a statement by
reposting this to get as many people as you can
to repost this.
Bring these murderers to the attention
of world leaders.
Thank you!!!!

BEAUTY OF MATHEMATICS

Beauty of Mathematics !!!!!!!

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321



Now, take a look at this...


101%



From a strictly mathematical viewpoint:



What Equals 100%?
What does it mean to give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?

We have all been in situations where someone wants you to
GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?


What equals 100% in life?


Here's a little mathematical formula that might help
answer these questions:


If:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Is represented as:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.


If:


H-A-R-D-W-O- R- K


8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%


And:

K-N-O-W-L-E- D-G-E


11+14+15+23+ 12+5+4+7+ 5 = 96%


But:

A-T-T-I-T-U- D-E


1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%



THEN, look how far the love of God will take you:



L-O-V-E-O-F- G-O-D


12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%


Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will
get you there, It's the Love of God that will put you over the top!

It's up to you if you share this with your friends & loved ones just
the way I did..

Have a nice day & God bless!!

kecantikan seorang wanita

Di Mana Cantiknya Seorang Wanita?
www.iLuvislam.com
oleh : zatyrainz


Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak. Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan. Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu. Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam. Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.


Anda ingin lebih cantik dan menarik??

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.

# Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

# Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.

# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah.

# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".

# Bedaklah wajah anda dengan "air Wudhu" nescaya akan bercahaya di akhirat.

COMMENTS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...