Pengikut

Mustika's Guest

Selasa, 17 Januari 2012

Zoo Negara ! Akhirnya Jumpa Titik Noktah.

Ya Allah !
Akhirnya berjaya jugak program Charity for Nature kat Zoo Negara ni !
Alhamdulillah~
TERIMA KASIH SGT2 KEPADA PIHAK ZOO & PARA PESERTA YANG TERLIBAT.

X dapat musz nak gambarkan kepenatan hari ni.
Bukti???
Ada ! Ni hah !!!

*benda ni kena tampal kat lengan kanan/kiri baju.
*maaf, gambar xbyk, xde kamera. Xmmpu nak beli T__T

Seriously sgt penat & musz pon dah xlarat nak taip pnjg berjela2 sebenarnya.
*pnjg2 pon lom thu kowg bce.
eheheheheh~
Tapi ceta cam best~
So, nak gak taip pnjg2 :D

Pagi tadi agak kalut gak la..
Bgun kol 4 pgi.
Pejam celik mata, pejam celik ni pas tu bgun tros g mandi.

Perghhhh ! Sejuk giler !
Pastu tolong Kak Ida (NYDP MAJOR UPSI)
masak nasi goreng !
Seriously sedap !

Macam2 hal gak la yg jadi pg tuh.
Masalah peserta datang lewat.
Xpew..Itu dah biasa dah.

Alhamdulillah,
Sampai Zoo Negara dlm kol 8.00 pagi.
Gitu gini gitu gini, jam 8.15 pagi start.

Ktowg dibahagikan kepada beberapa kumpulan.
Musz n 9 owg yang lain ditugaskan di Sec. 7.
Mende tu?? O_O
Hah~
Kat situ bahagian karnivor.
Harimau & singa.

Hah!! Tu dia !!
Nampak dah pak belang tu kat kandang besi.
Singa tu plak sibuk melontarkan suara dia time ktowg dtg.
Volume suara dia xleh blah !
Macam guna mikrofon !
Seriau musz dibuatnya.
Pas tu ktowg diarahkan utk menukar kasut kepada kasut but (kasut Phua Chu Kang)
& simpan segala barang2 berharga.

Di sini lah bermulanya tugasan Musz!

Tugas 1 : Basuh napkin & tuala good morning.
aikk !! G zoo basuh napkin??
Haaa~
korang jgn x taw !
Napkin & towel tu digunakan utk sekor ank harimau yg pekerja zoo jaga.
Nama anak harimau ni KAYLA ke KAYRA ~
Cam gitu la bunyinya.
Umo dia baru 1 bulan 2 minggu.
Menyusu botol coz mak dia dah xnak jaga.
*cian si comel ini T____T
Niat di hati teringin nak bela, tapi pekerja kat situ kata,
harimau ni makanan dia 6-7kg dlm 1 hari.
Amboiii !!
Musz pon x makan byk cam tu..ahahahaha

Tugasan 2 : Cuci kandang singa.
Hah !! Time ni la nmpak singa tu beberapa inci je dari mata musz..
Serious comel singa2 ni !!
Suka3 ! :D
Kat sini Musz cuci tempat kurungan, bekas makanan & minuman dia.
Main air jew la pagi ni nmpaknya :D

Tugasan 3 : Cuci kandang harimau.
Hahh ! Kat sini lagi best !
Kat sini baru aku nmpak kandang untuk ibu harimau beranak.
*uiiissshhh! Dah mcm wad bersalin la plak !
ahahahh...
Anyway, aku jumpa gak ibu harimau yg ada 4 ekor ank !!
Pergh !! Comel seyhh !
Kerja pembersihan pon lagi senang kat sini la
kalau nak dibandingkan dgn kandang singa.
SEBAB
#Fakta: HARIMAU JARANG BERAK !!
ahahahaha...

Pastu ade 30 minit break dalam kol 10 pg.

Tugasan 4 : Membersihkan sampah & daun2 kering kat bahagian kandang harimau (kandang utk tontonan umum).
*yg tadi tu kandang privacy dia :D
Kat sini la musz mula memegang pencakar sampah setelah beberapa tahun x pegang benda ni :D
*aiiisshh ! malas betul anak dara sowang ni ! Xleh dijadikan menantu :D ahahahah...
Banyak gak la daun2 kering yg besepah2 kat kawasan ni.
Yg lelaki plak kena angkat kayu balak yg dah dipotong utk membina tempat teduh/mainan harimau tu nanti.
Then, ada plak peserta lelaki ni yg kakinya terhempap kayu balak tu =='
Kesian dia.

Kerja ktowg tu xsiap, dan ktowg sambung lagi pas rehat tgh hari.
Seriously, sgt2 letih.
Badan pon dan berbau jew kan~~
Aishhh !

Tugasan 5: Sambungan tugas 4.
Sambung la menyapu daun2 kering kat bahagian lain plak.
Pas tu, bila dah siap, rilex2 jap !
Lepas peserta lelaki pon dah siap,
ktowg pon snap2 gambar kat kawaan rehat harimau tu :D

Tugasan 6: Memberi makan rusa bintik & rusa babi.
Ktowg dibawa ke kandang rusa2 ni.
Ktowg diarahkan utk memberi dyowg makanan yg disediakan.
Makanan dyowg???
Nasi, lauk ayam goreng, ikan masak lemak cili api~
ahahahah..
xde la..
Mestilah dyowg makan daun, sayur kobis, pisang & smtg called pallet.
Musz pon xreti nak eja bnda alah tuh.
Hah ! Time ni la aku berpeluang nak bagi rusa tu makan pallet kat atas tapak tgn Musz.
Memula tu takot gak.
P yg lain dah cuba, knpa musz x try kan??
So, Musz pon try la jugak..
Ahahahah...seronok la !
Kowg pon ptot cuba..
X putus x tgn kowg tuh !
#Fakta: Rusa ni ada gigi bawah jew~
Pastu, ada sekor Rusa Babi betina ni dijumpai mati.
X taw sbb pew..
Then, ktowg keluarkan guna kereta sorong.
*berat juga rusa ni.

Tugasan 7: Memberi makan puma, harimau bintang, jaguar.
*kalau x silap la.
Ya Allah, punya la manja gila harimau bintang ni.
Namanya pon Manja.
Dpt la jugak aku pgg bdn dia ni.
Yg Saiful (jaguar) tu tgok je ktowg dr jauh~
Tapi time makan, puma jew yg masuk mkn kat kndang,
Manja & Saiful malu nak makan coz ramai sgt manusia yg ada kat situ :D

Kemudian, kami dibawa semula ke Sec. 7
& dibenarkan utk melihat singa & harimau.
*bagi ssape peserta yg belom tgok~
Pastu selesai la kerja kami !!

Pas kumpulkan peserta & pemberian cenderahati kat pihak zoo,
ktowg pon balik.
Dah, musz da penat~
Nak tido !!
Esok nak balik kmpung :D

*Aktiviti volunteering kat zoo ni sgt best !
Kowg patot cuba..

Isnin, 16 Januari 2012

KESENGALAN YANG TERSERLAH

Aduh !!!
Malu 3 !!!

Seyesly malu gila weh !!!

Ada ke patot musz cuai sgt
sampai leh tertinggal goodies bag
kat pejabat am Bahagian Pembangunan Pelajar kat
HEPA.

Isi beg tu??
Baju kotor~
Ahahahahahah!!!

Adoii..
So annoying =='

Xpasal2 kena patah balik
ke kampus.
Tunggu bas,
pastu tunggu pejabat buka
pas waktu rehat.

Errrr!!
Sangat3 memalukan !!

p/s: Pengajaran kepada Musz,
Jgn bawa byk barang kat tgn.
Nti mesti ada yg tercicir :D

*maaf kualiti gambar tak memuaskan.
Musz pakai handphone cikai2 je..ahahahahah

Selamat Datang !


errrmm !!

Haii!!!

Assalamualaikum

dan

salam sejahtera

SEMUA !!!

Jangan malu-malu

atau

segan

utk follow Musz.

Dan

dipersilakan menjelajah blog Musz

yang tak seberapa ni :D

Terima kasih, datang lagi :D
*dah macam ayat kat pasaraya la plak =p

Ahad, 15 Januari 2012

Blogging di Rumah Kak Laily

Haaa!!!

Malam ni Musz tulis blog kat tempat lain plak...
Biasa kat kolej la...
Now, kat uma sewa Kak Laily..
Sila klik SINI utk mengenali beliau..

Ahahahaha...
Saje jew tido kat uma dia malam ni...

Temankan dia + Musz pon tgh dok sowg kat kolej skg ni.
Musz sibuk blogging, Kak Laily plak setia dgn novel dia.
Khusyuk sungguh Musz tgok dia baca novel tu..
Sampai tergelak2 sendiri :D


Hermm !
Nak ceta ni..
Tadi dalam kol 9.00 mlm Musz tunggu bas kat foyer,
tapi kol 9.40 baru bas sampai..
Lama sungguh menunggu.
Aku siap main2 ngn kucing yg ada kat foyer tuh..
Ahhahahahaa..


Almaklum la..
Now hujung minggu,
so, payah la nak dapat bas dari kolej ke kampus.
Xpew la..
Janji sampai kan~

Teddy Bear Buruk vs. Teddy Bear Baru



Hah ! Kepada gugurl semua, all of u msti ada Teddy Bear kan walaupun 1??
Xkisah la besar ke kecik ke,,,itu terpulang.

Hah ! ni aku nak ceta sikit pendapat aku ttg Teddy Bear..
"AKU" ?? Cam kasar sgt bunyinya..
Mulai skg ni aku nak bahasakan diri sebgai "Musz"

Berbalik kepada ceta tadi, Musz nak cetakan sikit ttg pendapat Musz ttg Teddy Bear.
Yeah of course most of all ada teddy bear.

Kat sini terdapat beberapa kategori peminat Teddy Bear:

1. Dpt/Beli Teddy Bear jenis keychain, pastu gantung la kat beg ke, kat handphone ke atau kat mana2 la..

2. Dpt/Beli Teddy Bear, letak atau lekatkan kat kereta. Katanya aksesori kereta. *musz xbpe suka rrr...

3. Dpt/Beli Teddy Bear yang saiz kecik/besar/sederhana, jadikan macam bantal peluk/bantal busuk. Hari2 peluk sampai bulu Teddy Bear tu kusut. Bau pon dah bau dia.

4. Dpt/Beli Teddy Bear, xkisah la saiz ape, perap dalam almari especially almari bercermin..Wat perhiasan. Bulunya ttap cantik lagi. Macam masih baru beli..*ni mesti syg nak guna atau jenis hargai pemberian owg.

5. Dpt/Beli Teddy Bear buat ada2 jew..Tengok owg lain beli, nak beli jugak kan?? Almaklum la, beli time ada diskaun. Cth: Kat Ayer Hitam, Johor. Pas tu Teddy Bearnya letak la kat mana2.Xguna pon..Sesaje beli.

6. Dpt/Beli Teddy Bear jenis bawa ke mana2. Dah mcm bwk pet la plak dia ni.. *Biasanya budak kecik la selalu wat camni TAPI ade gak budak besar wat camni.

7. Dpt/Beli Teddy Bear, kumpul banyak2 dalam bilik. Katanya hobi. Nak wat collection la tu..Tengok dlm bilik dia pon dah mcm zoo..Bila dah berhabuk, pyh nak bersihkan.

8. Dpt/Beli Teddy Bear tgok/peluk taip hari. Walaupon dah nmpak lusuh/koyak, tetap jahit.Tak sgup beli baru. Kalau owg lain buang/rosakkan, setahun menangis.

Itulah antara kategori2 manusia berkaitan Teddy Bear.

Berbalik kepada Teddy Bear Baru vs. teddy Bear Buruk, pada pendapat musz la..
.Kalau smbdy tu bg musz Teddy Bear, musz tetap peluk/jadikan mcm bantal busuk sebab itu tanda musz hargai pemberian smbdy tuh.
Skg ni sampai bulu Teddy Bear tu dah kusut. Reben tu dah xsenonoh dah.
Teddy Bear tu pon dah KEPAM dah..Bau pon dah bau musz...Ahahahaha...
Dah kira taraf Teddy Bear Buruk musz kerjakan dia..Ahahahahahah...


Tapi certain people tu suka simpan/letak kat mana2 utk perhiasan. Simpan elok-elok dalam almari/kat mana2. Xkisah la..itu mungkin cara dia mnghargai Teddy Bear tu. Bulu Teddy Bear tu tetap cantik cam Teddy Bear Baru. Padahal dah lama beli dah.

Kalau korang ada smtg nak share ttg Teddy Bear korang, komen jew kat sini. Kita sama2 kongsi kisah Teddy Bear kita.

Sabtu, 14 Januari 2012

Krakkk Kruuukkk Kraaakkk Kruuukkkkk


hermmm, tgok kanan. tgok kiri, tgok kanan balik...
huhh~~ nothing to eat...
perut aku lak nak berdansa mlm2 cam..sabo la perot...
Sok pg kang aku isi r ngn roti gradenia 70 sen yg aku beli kelmarin tuh !
Sabo ye perot.. 7-8 jam lagi kita isi ye??


Hah! Korang pernah pujuk perot kowang camni x?
Aku??
Uiishh ! Semestinya selalu !
Almaklum la sejak dok U ni, asik lapo jew~
Padahal bwu bpe jam tadi dah makan...
Huh ! Nape ea perut berbunyi??
Bunyinya plak xleh blah..
Selalu gak r kalau perut aku berbunyi
smpai kena tegur ngn sape2 yg berhampiran ngn aku...
Bunyi kuat gila...
Ahahaha...korang pernah mgalamii perkara ni x?

Cuti + Zoo + Doktor + Aku

Haiii...Exam da abis daa...
owg lain da balik kampung,
aku sibuk dok terconggoh kat sini..
haiii...kalau xkerana CHARITY FOR NATURE 17 Jan ni,
Lme dah aku cabut balik BP..



Fed up gak kengkadang bila owg tanya..

Kawan : Musz balik bila?
Aku : 18hb nanti? Hari Rabu...
Kawan : Hahhh???!!! Lewatnya? Ada exam lagi kew? (reaksi muka terkejot berok)
Aku : X la..Ada event (muka selamba malas nak jawab)

Bosan weh, owg tnya mcm2..Tnya lak bnda yang sama..
Aduh, dah mcm kat hospital plak bila Dr tnya Pesakit.
(aku ckp ni sbb aku pernah rasa mse aku msuk wad sbb kena demam denggi berdarah)
Ni antara dialog dia la..Aku x bpe ingat sgt r..Dah lama...


Doktor : Demam lagi ke hari ni?
Aku : Dah tak..
Doktor : Dah makan?
Aku : Dah...
Doktor : ada sakit perut lagi?
Aku : Dah tak...
Doktor : Ada muntah2 lagi?
Aku : Dah tak..
Doktor : Ada brlaku pendarahan lagi?
Aku : Ada..
Doktor : Banyak ke sikit?
Aku : Banyak..
Doktor : Normal flow atau over flow?
Aku : Over flow...
*dlm hati (aishh Doktor ni..Asik tnya soalan yg sama je..Penat nak jawab...)

mse tu ada gak terpikir nak record jawapan aku n kalau ada sesape tnya jew, aku bg recorder tu, then dyowg dgr sendiri..Ahahahahaa....

Khamis, 12 Januari 2012

Mak, kakak dah tak kuat lagi


Seriously, aku down giler time2 ni sebenarnya..
Tapi disebabkan fmly & kawan2,
aku mesti kuat...
*setakat tunjuk kuat..ego lebih..
Nape aku wat camni??
Sebab aku xnak owg lain pon patah semangat..
xnak owg lain sedih...
xnak owg lain risau...
Apa pun yg jadi biar aku pendam sendiri...
MAK, kakak dah xkuat T___T
TAPI
Dun wry, kena ingat pesan ABAH.
ANAK-ANAK ABAH KENA KUAT !

No challenge, no tears, no FUN !

Isnin, 9 Januari 2012

Facebook + Contest + Ganjaran


Sangat x suka pabila LINE FACEBOOK x dapat nak connect !
Huuuiiiisssshhh~~!
Sape x marah weh kalau camni sllu..
Bengang weh ! Bengang !

Anyway, sape sini yg suka kalau aku dapat xdapat connect FACEBOOK ??
Leh ltak komen kat sini k :D
Aku xmarah pown..

Mne la thu kalau korang xsuka aku asik online jew,
pastu post ntah apa-apa yg mengarut2, anda dipersilakan untuk comment kat blog ni..
Xde masalah, my dear..
Dengan ada kritikan tu sekurang-kurangnya aku thu kan apa tggapan stalker2 cam korang terhadap aku ni :D



Dijemput MENGKRITIK aku atau apa-apa sahaja yang berkaitan dengan aku...
Komen sape paling SUPERB, ada la GANJARANNYA...
Komen kat blog ni taw..



Dont worry, aku bukan nak malukan korang, aku akan bagi HADIAH...
kat komen tu LETAK EMEL kamu sekali ye kalau nak komen..Senang kang nak bagi HADIAH tu nanti...

SELAMAT MENCUBA :D

COMMENTS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...